HOME      KATE'S GLOBAL KITCHEN       SEARCH      COOKBOOK PROFILES    I LOVE DESSERTS      GLOBAL DESTINATIONS     SHOPPING     CONTACT


 

Cookbook

 

What's Your CIQ?
(Chocolate Intelligence Quotient)
Take the Following Quiz and Find Out!

 

1. Chocolate has long been considered an Aphrodisiac...What chemical does chocolate contain that is also released by the brain during lovemaking?

    a) Serotonin
    b) Theobromine
    c) Phenylethylamine
    d) Polyphenol
    e) Tyramine

2. The cacao bean first appeared

    a) In The Garden of Eden
    b) 10—15 million years ago
    c) During the Middle Ages
    d) During the New Age
    e) During the Renaissance

3. The first to discover the riches inside the cacao bean was probably

    a) Columbus
    b) Monkeys
    c) Birds
    d) The Aztec Indians
    e) Marco Polo

4. What civilization established the first known cacao plantations?

    a) The Aztecs
    b) The Mayans
    c) The French
    d) The Spanish
    e) The American Colonists

5. What culture flavored their chocolate with Chili Peppers?

    a) The Aztecs
    b) The Mexicans
    c) The Spanish
    d) The Mayans
    e) The Haitians

6. Who discovered hot chocolate?

    a) Queen Isabella
    b) The Mayans
    c) The Aztecs
    d) Montezuma
    e) Cortez

7. The Spanish court entrusted the secret of chocolate making to what group who managed to keep the recipe secret for nearly a century?

    a) The Castilians
    b) Nuns
    c) Monks
    d) The Jews
    e) Pirates

8. "Death by Chocolate" refers to

    a) A rich dessert
    b) The murder of a Mexican Bishop who was killed with poisoned chocolate
    c) The murder of Pope Clement XIV who was killed with poisoned chocolate
    d) The murder of Mme. D'Aulony's lover who was killed with poisoned chocolate for spurning his lover*
    e) All of the above

9. Chocolate's reputation as an aphrodisiac can be traced to

    a) The writings of the Marquis de Sade
    b) Casanova, who used chocolate as a means of seduction
    c) Madame de Pompadour from the court of Louis XV, who ate chocolate to stimulate her desire for the king
    d) Madame du Barry, a reputed nymphomaniac who encouraged her lovers to drink chocolate to keep up with her
    e) All of the above

10. Chocolate led to

    a) The discovery of Viagra
    b) The Spanish Inquisition
    c) The sinking of the Armada
    d) Religious controversies of the 17th Century
    e) Political uprisings in France and Spain

*When Mme. D'Aulnoy's poison began to take effect, and the man realized he was doomed, it is said that he took the time to advise Madame that next time she might add more sugar to eliminate the bitterness of the poison. With that gallant gesture, he died.

Answers:

1. c 6. b
2. c 7. c
3. b 8. e
4. b 9. e
5. a 10. d

Buy the Book!

 

Chocolate Passion:
Recipes and Inspiration from
the Kitchens of Chocolatier Magazine

By Tish Boyle and Tim Moriarty
John Wiley & Sons, Inc., November 1999
Cloth, $39.95
ISBN: 0-471-29317-2
Information provided by the publisher.

 

Chocolate Passion

Recipes

 

All About Chocolate

 
Kitchen Gypsy

This page created February 2000


The Global Gourmet
The Global Gourmet®
Main Page

 

Chinese New Year
Celebrate Chinese &
Lunar New Year

   Clip to Evernote

Bookmark and Share

 

Twitter: @KateHeyhoe

 
Search this site:

Advanced Search
Recent Searches


Departments

Kate's Global Kitchen
Kate's Books
Cookbook Profiles
Global Destinations
Holiday & Party Recipes
I Love Desserts
On Wine
Shopping

Caffeine and You Caffeine and You
cooking kids Cooking with Kids
new green basics New Green Basics

Archives
Conversions, Charts
   & Substitutions
Search

About the
Global Gourmet®
   Contact Info
   Advertising
   Feedback
   Privacy Statement

Recent Cookbooks

Cooking Italian
175 Home Recipes
4-Hour Chef
Bakery Cookbook
Barefoot Contessa
Bouchon Bakery
Burma: Rivers of Flavor
Cake Mix Doctor
Comfort Food
Craft of Coffee
Crazy Sexy Kitchen
Daily Cookie
Fifty Shades Chicken
French Slow Cooker
Frontera - Rick Bayless
Gluten-Free Quick & Easy
Jerusalem: A Cookbook
Kitchen Science
Lidia's Favorite Recipes
Make-Ahead and Freeze
Modern Milkshakes
Modernist Cuisine
Mystic Cookbook
Paleo Slow Cooking
Picky Palate
Pop Bakery
Practical Paleo
Quick Family Cookbook
Saltie
Sensational Cookies
Smitten Kitchen
Southern Living Recipes
Sweet Life in Paris
Trader Joe's Vegetarian
True Food
Whole Larder

More Cookbooks

 

Kitchen & Home
Markdowns

 
.

Copyright © 1994-2013,
Forkmedia LLC

 

 


cat toys Catnip Toys
 

Kitchen & Home
Markdowns

 
.